Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πέθανε ο διεθνούς φήμης καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος

Πέθανε ο διεθνούς φήμης καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2014 11:14 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 01/12/2014 12:25 |
Πέθανε ο διεθνούς φήμης καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της Ελλάδας, ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος.

Ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Αθηνών Δημήτρης Τριχόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή από οξύ καρδιακό επεισόδιο, στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν από τις 18 Νοεμβρίου.

Η συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης. Οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.

Ηταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Ο Τριχόπουλος κατέδειξε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς επίσης και την επίδραση του τρόπου ζωής στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Εχει συγγράψει περισσότερα από 650 επιστημονικά άρθρα και έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων.

Δήλωση Βενιζέλου
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Δημήτρη Τριχόπουλο, τον διαπρεπή επιστήμονα, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον διακεκριμένο ερευνητή, που τίμησε, όσο λίγοι, την επιστήμη του και τη χώρα του. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας κέρδισε επάξια τον σεβασμό και το διεθνές κύρος με το επιστημονικό έργο του και το υψηλό ήθος του.

Οι διακρίσεις που τον συνοδεύουν μαρτυρούν την πολυεπίπεδη προσφορά του στην επιστήμη, αλλά και στην κοινωνία.

Απευθύνω τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του».

Δήλωση Λοβέρδου
«Η απώλεια του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημητρίου Τριχόπουλου αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για τον θάνατο του Δημήτρη Τριχόπουλου.

Και προσθέτει:
«Με τη ζωή και το έργο του πλάτυνε τους ορίζοντες της επιστήμης την οποία υπηρέτησε, προάγοντας διαρκώς την επιστημονική γνώση και προσφέροντας με τα πορίσματα της έρευνάς του σπουδαία κοινωνική υπηρεσία. Η διεθνής αναγνώριση της σημασίας της έρευνάς του και η κορυφαία του σταδιοδρομία ανέδειξαν τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών και συνετέλεσαν στην εμπέδωση του "καλού ονόματος" που διαχρονικά, όσο και δικαιωματικά, έχουν κατακτήσει».

Ανακοίνωση Πανεπιστημίου Αθηνών
Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρει ότι έχασε ένα από τα πλέον επίλεκτα και διακεκριμένα μέλη της κοινότητάς του.

«Ο εκλιπών υπήρξε εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, με πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο, το οποίο τύγχανε παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά και γενικότερα ένας σοφός Άνθρωπος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ που γνωστοποιεί ότι προτίθεται να τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντος με σειρά ειδικών εκδηλώσεων.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου