Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σηψαιμία: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

Σηψαιμία: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

  Σηψαιμία: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη
Μία από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι η σηψαιμία.
Η σηψαιμία ή σήψη όπως είναι η ιατρική ορολογία, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα, καθώς κάθε 3,5 δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αυτήν.
Τι είναι όμως η σήψη; Πρόκειται για την αντίδραση του οργανισμού μετά από μία λοίμωξη που προσβάλλει όλο το σώμα και τα όργανα του ασθενούς και θέτει τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο.
Η σήψη μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ασχέτως φύλου και ηλικίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, 82.000 νοσούν στη χώρα μας κάθε χρόνο από σοβαρή σήψη και σηπτικό σοκ.
Η σήψη δημιουργείται όταν τα μικρόβια διεγείρουν τον ανοσιακό μηχανισμό του ασθενούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται γενικευμένη φλεγμονώδης αντίδραση που οδηγεί στη σήψη και στην οξεία ανεπάρκεια των οργάνων, πρώτα των πνευμόνων και μετά των νεφρών.
Κατόπιν προκαλείται ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος ή αλλιώς «σηπτική καταπληξία». Αυτή είναι γνωστή στον κόσμο ως σηπτικό σοκ. Σε αυτό το στάδιο, η φλεγμονώδης αντίδραση είναι τόσο έντονη που προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης, με συνέπεια τη μείωση της αιμάτωσης των ιστών του σώματος.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σήψη περιλαμβάνονται οι πάσχοντες από άλλα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Η σήψη διατρέχει τρία στάδια βαρύτητας: την απλή σήψη, τη σοβαρή σήψη και το σηπτικό σοκ. Η θνητότητα της απλής σήψης είναι 8%, της σοβαρής σήψης 35% και του σηπτικού σοκ 58%.
Ενδείξεις σήψης
Υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς). Παρά τη χρήση αντιπυρετικών ο πυρετός είναι επίμονος
Υψηλές σφύξεις (πάνω από 90 καρδιακοί παλμοί το λεπτό)
Ταχύπνοια (πάνω από 20 αναπνοές το λεπτό)
Λευκοκυττάρωση (αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων πάνω από τα ανώτατα όρια)
Αισθητή μείωση της διούρησης
Απώλεια συνείδησης (π.χ. ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει ξύπνιος)
Οι βασικοί μικροοργανισμοί που οδηγούν σε σήψη είναι το κολοβακτηρίδιο E-coli, ο πνευμονιόκοκος και η κλεμπσιέλλα.
Πώς αντιμετωπίζεται η σήψη;
Η θεραπεία πρέπει να αρχίζει ταχύτατα μέσα σε μία ώρα. Ο ασθενής χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Του χορηγείται ενδοφλέβια αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ) και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου