Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η Φωτισμένη γιατρός ΚΥΡΙΑ ΗΛΙΑΝΑ ΚΕΡΑΝΗ

Επειδή σ' αυτή τη ζωή, τίποτα δεν είναι τυχαίο... νιώθω την επείγουσα ανάγκη, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω δημόσια, αυτήν την γιατρίνα, που "έτυχε" να γνωρίσω στην ζωή μου, χθες βράδυ, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου.
Η "ροή" της υγείας μου, μπέρδεψε όχι μόνο εμένα, αλλά και τους γιατρούς, εδώ και καιρό.
Το "εκπαιδευμένο αυτί" της, στην αλήθεια του ασθενή και στην ανάγκη του, την έκανε να ψάξει ένα βήμα παραπέρα, όσον αφορά την υγεία μου... και κάπου εκεί, ήρθε και το "ΦΩΣ"!
Ένα "ΦΩΣ" στα "σκοτάδια" μου, που μόνο μια τέτοια γιατρός, μπορούσε ν' ανοίξει...!

Έκλαιγα... από χαρά κι από συγκίνηση, που η νύχτα έφερε αυτόν τον "Διακόπτη" στην ζωή μου, λες κι ήταν ο Ήλιος που έχασα, εδώ και πολύ καιρό!
Φυσικά και δεν ήξερα, πως αυτός ο Ήλιος, ήταν Αυτόφωτος και προυπήρξε και στα μίντια... (κ.λ.π)

Με κολλάρο, κι ακόμα ασθενής... (όλα θέλουν τον χρόνο τους, από υπομονή, ξέρω καλά), έψαξα στην γκουγκλ.
Μόνο το όνομά της άκουσα, χθες, αλλά, συναντήθηκα βαθιά στο βλέμμα της και στην ψυχή της!...
Ναι, όταν Υπάρχουν τέτοιοι γιατροί και γιατρίνες, "μετά τω Θεώ", δεν φοβάμαι, τίποτα, πια!

Να είναι γερή, η ΚΥΡΙΑ Ηλιάνα Κεράνη, Ευτυχισμένη, να την Ευλογεί ο Θεός, συνέχεια, να την Φωτίζει, ώστε να μπορεί και να ΣΩΖΕΙ, ανθρώπους! 

(Υγ. Σύντομη, λόγω ζαλάδας... και θέσης, αρκεί που έφτασα ως εδώ!)

H γιατρός που απασχόλησε το Reuters



Γεννήθηκε στο Σίδνευ της Αυστραλίας και ήρθε στην Ελλάδα στα 9 της χρόνια. Πραγματοποίησε το αγροτικό της στον περιφερειακό ιατρείο στον Κισσό και εδώ και 8,5 χρόνια υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.
Πλέον η γενική ιατρός Ηλιάνα Κεράνη δηλώνει Πηλιορείτισσα και σημειώνει πως η ιατρική δεν είναι λειτούργημα, αλλά τέχνη. Το όνομά της μάλιστα έγινε γνωστό σ’ όλο τον κόσμο μέσα από την έρευνά της για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που παρουσιάστηκε στο 20ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.
Η ιατρική για την κ. Ηλιάνα Κεράνη δεν είναι λειτούργημα αλλά τέχνη. Ο έμπειρος πρέπει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του στον νεότερο. Έτσι, υπάρχει πρόοδος.
Η γενική ιατρός βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής τα τελευταία 8,5 χρόνια και αισθάνεται πολίτης της Μαγνησίας ακόμη κι αν γεννήθηκε στην Αυστραλία. «Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί με τράβηξε η Μαγνησία. Αγάπησα το Νότιο Πήλιο και τους κατοίκους του και αγαπώ αυτόν τον τόπο. Δεν μετανιώνω που αποφάσισαν να μείνω εδώ», υπογράμμισε η κ. Κεράνη.
Η ίδια έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ασθενείς της. «Κάθε φορά που μου λένε ασθενείς «μην αλλάξεις ποτέ» και μ’ αγκαλιάζουν, τότε συγκινούμαι», είπε η γιατρός που συνεχίζει να υπηρετεί το λειτούργημα της ιατρικής μέσα από αντίξοες συνθήκες, μιας και οι ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής είναι πολλές.
Η μελέτη και η συνέχισή της
Το 2004 η γενική ιατρός κ. Ηλιάνα Κεράνη στα πλαίσια της διδακτορικής της εργασίας πραγματοποίησε μελέτη για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στους κατοίκους του Νοτίου Πηλίου.
Η αρχή έγινε όταν η ομάδα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεξήγαγε σπειρομετρήσεις στον πληθυσμό του Νοτίου Πηλίου. Στις σπειρομετρήσεις συμμετείχαν 1455 κάτοικοι, από τους οποίους οι 126 έπασχαν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Η κ. Κεράνη ζήτησε από τους 126 ασθενείς να συμμετάσχουν στην έρευνα. Την έγκριση έδωσαν οι 120 από αυτούς. Οι 105 ήταν άνδρες και οι 15 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους έφτανε τα 61 έτη, ενώ οι ηλικίες ξεκινούσαν από 40 έως και 80 ετών.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη των 60 ατόμων ακολουθούσε για τρία χρόνια συγκεκριμένη δίαιτα βασισμένη στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με αντιοξειδωτική δράση. Η δεύτερη ομάδα που αποτελούνταν πάλι από 60 άτομα ακολούθησε ελεύθερη δίαιτα.
Κάθε έξι μήνες οι ασθενείς επισκέπτονταν την κ. Κεράνη, η οποία πραγματοποιούσε σπειρομετρήσεις και ήλεγχε τη δίαιτα των ασθενών.
Συμπληρώνονταν ένα ερωτηματολόγιο με τις ποσότητες των ευεργετικών τροφών που κατανάλωναν όσοι παρακολουθούνταν για τη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες τρέφονταν με φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν στην περιοχή, όπως μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, αχλάδια, ελιές, μπρόκολα, μαρούλια, ντομάτες, αγγούρια κ.α.
«Το διαιτολόγιο ήταν προσεγμένο για τους ασθενείς. Τα φρούτα και τα λαχανικά που υπήρχαν στο διαιτολόγιο μπορούσαν να τα προμηθευτούν από τη λαϊκή από τα μανάβικα και τους μπαξέδες τους. Δεν τους πρότεινα να φάνε παπάγια ή μάγκο», σχολίασε η κ. Κεράνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πειραματική ομάδα είχε βελτίωση στις σπειρομετρήσεις και παρατηρήθηκε μείωση στις λοιμώξεις. Οι βελτιώσεις αυτές φάνηκαν στην καθημερινότητά τους και το πιο σημαντικό είναι πως η παρέμβαση που ακολούθησαν δεν ήταν ιατρική ή φαρμακευτική, αλλά διατροφική.
Στόχος της γιατρού είναι να συνεχιστεί η έρευνα τώρα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια από η λήξη του πρώτου μέρους. Το επόμενο στάδιο θα παρακολουθήσει την εξέλιξη των ασθενών και κατά πόσο αυτοί συνέχισαν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η έρευνά της παρουσιάστηκε στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έγινε στη Βαρκελώνη, ενώ τον Νοέμβριο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ιατρικό έντυπο European Respiratory Journal.
Μάλιστα μετά την παρουσίαση της μελέτης, οι οργανωτές του Συνεδρίου ενδιαφέρθηκαν για τη μελέτη της και της πρότειναν να δώσει συνέντευξη τύπου η οποία μεταδόθηκε μέσω του πρακτορείου Ρόιτερς.
Η έρευνα έγινε γνωστή στη Γερμανία, την Ολλανδία, ενώ όλα τα ευρωπαϊκά μέσα δημοσίευσαν τμήμα της έρευνας κάνοντας γνωστή στους ιατρικούς κύκλους τόσο την γιατρό όσο και την περιοχή του Νοτίου Πηλίου.
«Ντρέπομαι για τα 5 ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς»
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και 5 ευρώ
Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου διαμαρτύρονται στην ενδεχόμενη μετακίνηση της ιατρού στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Μάλιστα υπάρχει κίνηση πολιτών, που συλλέγουν υπογραφές για να μην αποχωρήσει η εν λόγω γιατρός.
Τι επιθυμεί όμως η ίδια; «Δεν επιθυμώ να μετακινηθώ στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Δεν έχουμε γιατρούς στην Αργαλαστή. Εάν φύγει ένας γιατρός δεν θα λειτουργήσει το περιφερειακό ιατρείο της Συκής, της Ξυνόβρυσης και των Καλών Νερών. Αυτά τα ιατρεία έχουν κατά μέσο όρο 40 ασθενείς. Η χαρά αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να περιγραφεί όταν βλέπουν τον γιατρό, που έρχεται για να του μετρήσει την πίεση, το ζάχαρο.
Δεν μπορούμε να κόβουμε και να ράβουμε στο βωμό του χρήματος και των ασθενών. Την υγεία δεν θα πρέπει να τη μετράμε με αριθμούς και κυρίως με ευρώ. Είμαι ενάντια στην πληρωμή των 5 ευρώ. Ντρέπομαι όταν οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν τα 5 ευρώ. Αισθάνομαι αμήχανα. Γι’ αυτό επέλεξα το δημόσιο χώρο υγείας, γιατί είναι δημόσιο, γιατί θα μπορούσα να προσφέρω. Αυτά σε κάνουν να πονάς», υπογράμμισε η ίδια.
Η κ. Κεράνη απευθυνόμενη στους κατοίκους του Νοτίου Πηλίου σημείωσε πως θα κάνει το παν για να παραμείνει στο Κέντρο Υγείας, θα παραμείνει κοντά τους και θα τους προσφέρει τις ιατρικές γνώσεις, όπως το πράττει εδώ και χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου