Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Ηωσινόφιλα: Πότε είναι αυξημένα και πότε μειωμένα

Ηωσινόφιλα: Πότε είναι αυξημένα και πότε μειωμένα

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου
Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων.
Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν στο αίμα περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα.
Τα λευκά αιμοσφαίρια κινητοποιούνται δραστικά κατά την επίθεση ενός παθογόνου παράγοντα για  να τον καταστρέψουν.
Τα ηωσινόφιλα αποτελούν σημαντική συνιστώσα των λευκών αιμοσφαιρίων.  Έχουν στην πλειοψηφία τους δίλοβο πυρήνα και περιέχουν πολυάριθμα κοκκία. Μετέχουν σε αντιδράσεις αλλεργικής υπερευαισθησίας και συντελούν στην εξόντωση πολυάριθμων παθογόνων. Ο ρόλος τους στην εξουδετέρωση παθογόνων παρασίτων είναι ζωτικός.
ΥΨΗΛΑ ΗΩΣΙΝΟΦΙΛΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Υψηλά ηωσινόφιλα αίματος προκαλεί μια ποικιλία παραγόντων και νοσημάτων, όπως παρασιτικές λοιμώξεις, ορισμένα δερματολογικά νοσήματα, νοσήματα του εντέρου, αλλεργίες, καρκινώματα, αιματολογικά νοσήματα, νοσήματα λεμφικού ιστού.
Υψηλές τιμές, πάνω από 5000/μl, προκαλούν σοβαρές δευτεροπαθείς βλάβες στους ιστούς όπως καρδιακή βλάβη και πολυοργανική ανεπάρκεια λόγω διήθησης από ηωσινόφιλα.
ΧΑΜΗΛΑ  ΗΩΣΙΝΟΦΙΛΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
Κάθε νόσημα ή παθολογική κατάσταση που προκαλεί γενικευμένη πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων, μπορεί να προκαλέσει πτώση και των ηωσινοφίλων (π.χ. καρκινώματα, αιματολογικές διαταραχές).
Συνήθη αίτια που προκαλούν αμιγή πτώση των ηωσινόφιλων είναι το στρες, οι λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα ( π.χ. κορτικοειδή), οι ορμονικές διαταραχές.
Η σωστή παθολογική εξέταση είναι σημαντική στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου